ELKE DONDERDAG GRATIS INLOOPSPREEKUUR VAN 17.00-18.00 UUR M.U.V. 26 DECEMBER A.S.

Verwerpen

Verwerpen

Als erfgenaam heb je drie mogelijkheden om  met een nalatenschap om te gaan. Je kunt zuiver aanvaarden, beneficiair aanvaarden of verwerpen. Als je verwerpt ben je nooit erfgenaam geweest en ontvang je dus ook niets als erfgenaam. Gevolg is dan ook dat je niet aansprakelijk bent voor de schulden van de nalatenschap. Bij verwerpen is het meestal zo dat de afstammelingen van de verwerpende erfgenaam, erfgenaam worden, en ook zij weer een keuze moeten maken.

 

Indien namens een minderjarige een nalatenschap  dient te worden verworpen kan dat alleen met toestemming van de kantonrechter. Deze wil op dat moment inzicht in de samenstelling van de nalatenschap om de gevolgen voor de minderjarige te kunnen overzien.

 

Verwerpen doe je door een verklaring af te (laten) leggen bij de griffie van de rechtbank. Die verklaring wordt bij de rechtbank ingeschreven in het boedelregister, zodat voor derden (bijvoorbeeld schuldeisers) duidelijk is dat je de nalatenschap hebt verworpen. Voor het afleggen van een verklaring van verwerping is griffierecht verschuldigd. Als in één nalatenschap meerdere dezelfde verklaringen tegelijkertijd worden afgelegd is maar één keer griffierecht verschuldigd.

 

In een aantal gevallen is het fiscaal interessant om te verwerpen. Bijvoorbeeld wanneer je erft van een broer of zus en je iets aan je eigen kinderen zou willen geven. Je zou dan  je kinderen onbelast kunnen bevoordelen. Er is namelijk schenkbelasting verschuldigd over de bevoordeling als gevolg van de verwerping. Hierbij is het wel van belang dat er óf geen testament is óf een testament hierin voorziet.

 

Voor meer informatie over verwerpen, zuiver aanvaarden of beneficiair aanvaarden, kunt u contact opnemen. Wij adviseren u graag.


 


 

Bel mij terug