Huwelijksvoorwaarden
Huwelijksvoorwaarden
Wanneer echtgenoten af willen wijken van het wettelijke huwelijksvermogensrecht of zeker willen zijn dat het huwelijksvermogensrecht van een bepaald land van toepassing is op hun huwelijk dienen zij huwelijksvoorwaarden te maken. In die huwelijksvoorwaarden kunnen echtgenoten afspraken maken over hun bezittingen en schulden. Dit moet in Nederland bij notariële akte.
Wanneer je beiden in Nederland woont op het moment van de huwelijksvoltrekking, is Nederlands huwelijksvermogensrecht van toepassing. Vanaf 1 januari 2018 betekent dit dat je dan in een beperkte gemeenschap van goederen trouwt. Als basis blijft alles wat je had voordat je ging trouwen en alles wat je geërft hebt of aan jou is geschonken privé. Al het andere wordt gemeenschappelijk eigendom. Er bestaan wel een paar uitzonderingen, zo wordt een huis waarvan je bijvoorbeeld voor 30% en de ander voor 70% eigenaar was opeens voor 50% - 50% gezamenlijk eigendom. Een vordering van de een op de ander omdat er meer eigen geld is gebruikt voor de aankoop van een woning gaat ook voor de helft verloren.
In huwelijksvoorwaarden kan worden bepaald dat alle of bepaalde bezittingen en schulden privé blijven of juist gemeenschappelijk worden. Er kunnen ook afspraken worden gemaakt over bijvoorbeeld de verdeling van de kosten van de huishouding, of een verrekenbeding. Met een verrekenbeding kun je overeenkomen dat vermogen na een bepaalde periode of bij scheiding of bij overlijden toch met elkaar wordt gedeeld.
Je kunt zowel vóór als tijdens het huwelijk huwelijksvoorwaarden maken. Het opmaken van huwelijksvoorwaarden vóór het aangaan van het huwelijk verdient de voorkeur; alle bezittingen en schulden zijn dan nog niet gemeenschappelijk geworden. Wanneer dat wel het geval is moet alles verdeeld worden en dat brengt vaak extra kosten met zich mee.
Voor meer informatie over huwelijksvoorwaarden, kunt u contact opnemen. Wij adviseren u graag.
Bel mij terug