ELKE DONDERDAG GRATIS INLOOPSPREEKUUR VAN 17.00-18.00 UUR M.U.V. 26 DECEMBER A.S.

Huwelijksvermogensrecht

Huwelijksvermogensrecht

Het huwelijksvermogensrecht is het geheel van wettelijke rechten en plichten voor de bezittingen en de schulden van echtgenoten en geregistreerd partners.

 

Voor 1 januari 2018

Indien je voor 1 januari 2018 een huwelijk of geregistreerd partnerschap bent aangegaan zonder het maken van huwelijksvoorwaarden of partnerschapsvoorwaarden, is in Nederland de gemeenschap van goederen van toepassing. Het vermogen (bezittingen, maar ook schulden) van ieder van de echtgenoten valt in deze gemeenschap van goederen.

 

Na 1 januari 2018

Indien je na 1 januari 2018 een huwelijk of geregistreerd partnerschap aangaat zonder het maken van huwelijksvoorwaarden of partnerschapsvoorwaarden, is in Nederland de beperkte gemeenschap van goederen van toepassing. Als basis blijft alles wat je had voordat je ging trouwen en alles wat je geërft hebt of aan jou is geschonken privé. Al het andere wordt gemeenschappelijk eigendom. Er bestaan wel een paar uitzonderingen, zo wordt een huis waarvan je bijvoorbeeld voor 20% en de ander voor 80% eigenaar was opeens voor 50% - 50% gezamenlijk eigendom. Een vordering van de een op de ander omdat er meer eigen geld is gebruikt voor de aankoop van een woning gaat ook voor de helft verloren.

 

Internationaal privaatrecht

Of Nederlands huwelijksvermogensrecht van toepassing is, wordt bepaald door het internationaal privaatrecht. Welk recht van toepassing is, kan afhankelijk zijn van een rechtskeuze van partijen, de eerste gezamenlijke woonplaats na de huwelijksvoltrekking, de gezamenlijke nationaliteit of het recht waarmee beide partijen de nauwste band hebben. Onder omstandigheden kan het van toepassing zijnde huwelijksvermogensrecht tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap wijzigen op basis van de latere woonplaats van partijen.

 

Om er zeker van te zijn welk huwelijksvermogensrecht van toepassing is, is het daarom verstandig om een rechtskeuze uit te brengen. In Nederland dient deze rechtskeuze te worden vastgelegd in een notariële akte, doorgaans in de huwelijksvoorwaarden of partnerschapsvoorwaarden.

 

Voor meer informatie over het huwelijksvermogensrecht, kunt u contact opnemen. Wij adviseren u graag.


 


 

Bel mij terug