Geregistreerd partnerschap Rotterdam
Geregistreerd partnerschap Rotterdam
Het geregistreerd partnerschap is iets anders dan samen op hetzelfde adres zijn ingeschreven in Rotterdam of het maken van een samenlevingsovereenkomst. Voor het aangaan van een geregistreerd partnerschap gelden dezelfde formaliteiten als voor het aangaan van een huwelijk in Rotterdam of elders. Het heeft ook vrijwel dezelfde gevolgen.
Partnerschapsvoorwaarden bij geregistreerd partnerschap in Rotterdam
Net als bij het huwelijk kunnen partners die een geregistreerd partnerschap willen aangaan een keuze maken voor gemeenschap van goederen, of daarvan afwijken. Afwijken doe je door het opmaken van partnerschapsvoorwaarden. Het verschil met het huwelijk is onder andere dat geregistreerd partners voor een scheiding niet naar de rechter hoeven, tenzij zij minderjarige kinderen hebben. Geregistreerde partners zonder minderjarige kinderen kunnen met behulp van de notaris of advocaat via de ambtenaar van de burgerlijke stand het geregistreerd partnerschap ontbinden.
Een geregistreerd partnerschap met gemeenschap van goederen
Bij gemeenschappen van goederen die ontstaan zijn voor 1 januari 2018 is alles gemeenschappelijk. Wanneer die gemeenschap is ontstaan na 1 januari 2018, blijft alles wat voor het geregistreerd partnerschap privé was eigendom van diegene die het had. Alles wat er tijdens het geregistreerd partnerschap bijkomt wordt gemeenschappelijk. Indien de ene partner een vordering heeft op de andere partner vanwege de aankoop van een gemeenschappelijk huis, raakt deze een deel van de vordering kwijt. Ook wanneer er een eigen bedrijf is, kan de andere partner opeens een aanspraak krijgen op een deel van de waarde die in het bedrijf wordt opgebouwd.
Neem contact op voor advies
Ontvang je graag meer informatie over geregistreerd partnerschap in Rotterdam? Of wil je liever een samenlevingscontract op laten stellen? Kooijman Autar adviseert je graag. Je bereikt ons via het telefoonnummer +31 (0)10 285 88 88.
Bel mij terug