ELKE DONDERDAG GRATIS INLOOPSPREEKUUR VAN 17.00-18.00 UUR M.U.V. 26 DECEMBER A.S.

Relatie, scheiden, erven en erfbelasting

Huisdier in je testament

Voor veel mensen is een huisdier een belangrijk maatje. Voor sommigen wellicht het belangrijkste maatje aan wie alles wordt gegund. Toch is het in Nederland niet mogelijk een huisdier als erfgenaam of legataris in een testament op te nemen. Hoe regel je dan toch dat het jouw dier aan niets ontbreekt na jouw overlijden?

 

Bij de afwikkeling van een nalatenschap worden de dieren tot de bezittingen gerekend en komen deze dieren in beginsel aan de erfgenamen toe. Dat is alleen anders indien de dieren aan bepaalde personen zijn gelegateerd. Als je voldoende vertrouwen hebt dat je erfgenamen voor jouw dieren zullen zorgen hoef je niets te regelen. Anders is het van belang de dieren te legateren aan een persoon of instelling die deze goed moet verzorgen. Ook kun je er ervoor kiezen om de executeur de last op te leggen een goed onderkomen voor de dieren te zoeken. Indien de dieren een financiële waarde vertegenwoordigen (bijvoorbeeld een duur paard), moet er in het laatste geval wel erfbelasting over de waarde van de dieren betaald worden.

 

Om de verzorger van uw huisdier tegemoet te komen kunt er voor kiezen om aan die persoon een geldbedrag na te laten, waarbij je de last op legt dat hij dit bedrag dient te gebruiken voor de verzorging van uw huisdier. De verzorger kan daardoor niet simpelweg het huisdier verkopen of naar het asiel brengen en er zelf met het geld vandoor gaan. Als het om een groot bedrag gaat, kan het lonend zijn om in het bijzonder aandacht te geven aan de erfbelasting. Over het te verkrijgen bedrag en de waarde van de dieren moet namelijk erfbelasting betaald worden. Er zijn echter mogelijkheden om dat te voorkomen.

Ook is het mogelijk om een toezichthouder aan te stellen die controleert of de dieren goed verzorgd worden.

 

Om er zeker van te zijn dat je wensen omtrent de verzorging van jouw huisdier worden nageleefd, kun je deze wensen vastleggen in een testament of levenstestament.

 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen. Wij adviseren u graag.